Dovolená Velký Meder 2009



sobota 14.3.2009

Tak se opět hlásím. Základ letošní dovolené ve Velkém Mederu byl položen. V lednu jsem objednal ubytování, letos se vracíme k panu Vargovi do Čičovskej 1. Ubytování potvrzeno, termín  20. - 27. června.


neděle 15.3.2009

Trochu jsem pro Vás, a i pro svoji informovanost, prolezl web. Na stránkách termálparku jsou již dle ceníku nové ceny v eurech. Opět platí pro vstup sleva  cca 8% při předložení potvrzení o ubytování u registrovaného ubytovatele. Žádné dramatické zdražení, snad jet půjčovné za lehátka - půjčovné na den 2,35 € a záloha 2 €. Jedna změna - tobogán je zpoplatněn  0,35 € za "jízdu", celodenní permanentka  3,35 €. Podrobnější informace si můžete prohlédnout sami.

Pro zajímavost přikládám ještě několik odkazů:
historie Velkého Mederu (wikipedie SK)
historie Velkého Mederu (stránky města VM)

Ještě přidám odkaz na mapu Google .


sobota 20.6.2009

    Tak se hlásím z Velkého Mederu. Cesta z Prahy proběhla hladce, nikde žádná nehoda či zácpa. Před Brnem začalo pršet a táhlo se to až kousek před Meder. Před 14 hodinou, t.j. za přibližně pět hodin, včetně obvyklé zastávky v Brně, jsme byli u p. Vargy (apartmán Dalbi) v Čičivskej ulici. Po vřelém uvítání nás čekala nabídka na ubytování v nově postaveném, opravdovém soukromí přímo kousek od koupaliště. Dostali jsme na vybranou a nabídce jsme neodolali, nyní máme nádherné, dalo by se napsati skoro luxusní, ubytování.
    Po příjezdu, okolo třetí, začalo pršet a prší stále. Předpověď počasí je přímo děsivá. Má být celý týden chladno, zataženo s častým deštěm. Jestli to tak opravdu dopadne, bude to katastrofa. Uvidíme. Manželka již plánuje alternativní plán -  případnou návštěvu Vídně.
    V sousedství je pension Betty a mají tam wifi připojení, tak snad nebudu muset běhat do NetCaffé na náměstí. Chytnu to i tady u nás, ale zatím se mi nepodařilo připojit, pravděpodobně vysílací výkon mého netbooku Toshiba NB100 není dostačující. Večer se o to pokusím přímo z restaurace pensionu.
Na 18,00 máme již předem objednané massage u Laca, takže za chvilku vyrazíme a jako správní lenoši samozřejmě autem. Je to odtud přeci jen dál, odhadem kolem kilometru. Budu samozřejmě informovat, co je nového.

Pokračování v 19,20 - Tak jsme se vrátili z masáží. Laco normálně funguje, po operaci kyčle se cítí dobře. Pro informaci - cena za masáž 2,70 € a stále má svůj masážní salón v Polovníckej ulici. Vřele doporučuji. Včera tu bylo 35°, prý se ani nedalo dýchat. No a dnes teplotní pád na 15°!. Je to velký tepelný šok. Laco ale tvrdí, že od zítřka se má počasí zase postupně zlepšovat, tak uvidíme.  Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v Bille koupit psí kostičky. V sousedství mají dva milé pejsky, tak abychom je trochu rozmazlili. Billa je částečně přestavěná, řekl bych k lepšímu. Rozšířil se částečně sortiment, hlavně ovoce a zelenina. A také došlo na dlouho plánovaný kruhový objezd na hlavní křižovatce uprostřed Mederu na náměstí B. Bartóka. Docházelo tu k velkému množství nehod a doprava se tak zklidnila.

Pro dnešek končím. Zase zítra.

neděle 21.6.2009

    V restauraci pensionu Betty wifina funguje, takže budu moci updatovat každý den. Hurá! Je vidět, že i v této oblasti se to tady začíná zlepšovat. Všiml jsem si, že na více ubytovacích místech začínají nabízet wifi připojení. To je dobře, ještě minulý rok byla tato služba výsadou vlastně jen velkých hotelů a výše zmíněného NetCaffé.
    Zatažená obloha se včera večer začala trhat a objevili se i červánky. Vypadalo to velice nadějně. Dnes ráno, když jsem se probudil o půl osmé, byla obloha bez mráčku a svítilo sluníčko. Teplota 16° a foukal chladný vítr který nedával naději na rychlejší oteplení, přesto jsme se radovali. Kolem deváté, když toto píšu, se ale obloha zatáhla. Tak jsme, odchod na koupaliště odložili na pozdější dobu a doufáme, že se to přeci jen trochu "vytáhne".
    Ještě jsem se zapomněl zmínit, opět přijeli naši známí z Přepych (u Opočna) s vnoučaty Michalem a Magdou. Dorazili kolem páté. Majda se ze začátku zase trochu styděla (jako každý rok), brzo to však přešlo a tak jsme snad zase kamarádi. :-)) . Děcka jsou nedočkavá a tak všichni nyní, o půl jedenácté, hrdinně vyrážejí na koupaliště (do té zimy).
Update 18,30: Ve dvanáct hodin teplota vystoupala na 19°, žena zatím odmítla jít na koupaliště. Tak jsem vyrazil na procházku, zjistit co je nového. Poměrně hodně se staví, opravuje a celkově zkrášluje. Je vidět, že si tu uvědomili, jaký poklad může být cestovní ruch. A to je dobře. Jeden humornější postřeh - na začátku ulice Sv. Štefana je privát s názvem "Děravý zub". Byl zde i (a možná i stále je) zubař, proto ten název. Letos došlo k inovaci, otevřeli zde cukrárnu! Že by zubař sháněl ovečky a takto "pečoval" o jejich zdraví? Každopádně mi to připadá jako zajímavá kombinace.
    Ve dvě hodiny, když teplota vystoupala do závratné hodnoty 21° jsme se vydali na koupaliště. Trochu mne naštvali v pokladně, chtěl jsem zakoupit třídenní permanentky s tím, že je jedno, kdy ji vyčerpáme (vzhledem k počasí není jistota, že zítra půjdeme na koupaliště). Naštěstí jsem se optal na systém čerpání a byl jsem informován o nutnosti čerpat v následujících dnech. Nikoliv tedy tři vstupy, ale opravdu tři po sobě jdoucí dny.
    A nyní k tomu lepšímu. Teplota v rehabilitačním bazénu super, 35°. Vydrželi jsme tam na poprvé skoro hodinu. V tak teplé lázni vyprahne, následovalo proto doplnění tekutin (Corgoň 0,75 €) a poté již pravidelný rytmus - koupání, odpočinek, koupání, pivko, koupání ......... . Vydrželi jsme to do šesti. Nyní, když toto klepu, začíná vylézat sluníčko. Za celý den se neukázalo a nyní začíná být zase obloha modrá (jsem venku na terase a skoro nevidím na display). No není to k naštvání? :-((
    Ukecal jsem ženu a půjdeme na dobré papáníčko. Zajdeme asi do Basa Becsali, tam v minulých letech dobře vařili a bylo i příjemné posezení. Tak uvidíme.
Update 21,00: Večeře výborná, já jsem si pochutnal na oblíbených haluškách, žena na mexické roštěnce. Potkali jsme tam i maséra Laca, který také vyrazil za příjemným nedělním posezením. Na zpáteční cestu jsme si koupili u Děravého zubu zmrzlinku. Dobrá.
    Ještě trochu zajímavostí a novot. Na jižní straně koupaliště vzniká něco pro milovníky adrenalinových sportů. Nevím jak se to správně jmenuje, na vojně jsme tomu říkali opičí dráha. Lana, různé žebříky a podobné záležitosti, to vše nataháno ve výšce mezi korunami stromů. Vypadá to, že je to celé před dokončením, na sezonu asi otevřou. Také nám odstěhovali naše útočiště v minulých létech pro případ nepohody - pódium. Již není v areálu, ale na konci promenády před koupalištěm.
Zítra budu pokračovat.

pondělí 22.6.2009

    Tak dnes také žádná sláva - ráno 16°, zataženo, svěží chladný vítr. Nepatříme mezi otužilce, libující si v chladnu, proto jsme odchod na koupaliště odložili opět na odpoledne. Využili jsme situace, zajel jsem do banky vyměnit Slovenské koruny (zbytek z loňské dovolené, kurz cca 1€ = 30,1 SK) a žena prolezla obchody s "klůckama" (oblečení). Hledal jsem také, zda někde neprodávají Tatranský čaj, alkoholový to nápoj, který má ve velké oblibě moje spolupracovnice (abych byl spravedlivý - i někteří kolegové). Zatím jsem na tento artikl nenarazil, asi jsme moc daleko od Tater. Velký Meder, jindy v tuto hodinu pustý, protože všichni jsou na koupališti, je nyní plný teple oděných rekreantů obrážejících obchody. Prodejci jsou asi jediní, komu toto počasí vyhovuje. Mají alespoň kšefty.
    Nyní se chystáme na duševní potravu - zalezeme do postele a budeme si číst, t.j. provozovat sportovní disciplínu zvanou gaučink. Pravda, to jsme mohli dělat doma a nemuseli jezdit 400 km. Je půl jedenácté a začalo pršet :-(((( . Sousedi z Přepych byli vnoučaty donuceni vyrazit již před hodinou na koupaliště, zalezou prý do krytého bazénu. Tam bude jistě v tomto počasí hezky narváno. Domácí nám dávají neustále naději, že se to určitě zlepší. Základní informaci KDY ale neříkají. Zatím to na sluníčko a alespoň 25 na slunci nevypadá..
14,00 - Tento způsob léta zdá se mi trochu nešťastný , stále prší, obloha je šedá kam, v této rovině, oko dohlédne. Venku skoro mrzne, je 13 stupňů!!!!! Sousedi to také vzdali a před chvílí se všichni vrátili z koupaliště.
    Jako obranu proti totálnímu zlenivění jsme zmobilizovali všechny síly a odjeli do cca 13 km vzdálené vesničky Trávnik. Je to první vesnice za obcí Čičov. Asi ve dvou třetinách vesnice se odbočí vlevo a je tam v jedné vilce veliká "hrabárna" oblečení (samozřejmě především dámského). Pro majitele navigací - N47,7768° E17,7961°, jinak TADY. Žádný sekáč, nové zboží. Je to dosti známé, sjíždí se tam příslušnice ženského pohlaví ze širokého okolí. Něco pro uspokojení jejich duše. Mimochodem, něco obdobného (v menším) je kousek vedle po cestě, v obci Klůčovec N47,7949° E17,7237°. Samozřejmě jsme nic nekoupili, ale ukrátili jsme si dvě hodinky. Nyní, v půl páté, sice stále prší, ale je to takové mrholení a občas se na obloze objeví i sporý náznak protrhávání oblačnosti. Již to není jednolitá šeď. Na šestou jdeme k Lacovi na masáže, budu ho muset požádat o napravení zad. Vypadá to na zablokovanou oblast hrudní páteře, musí se to uvolnit. Pokud to jenom trochu půjde, plánuji večer zajít na koupaliště trochu prohřát ztuhlé tělo (z gaučinku).

úterý 23.6.2009
 
    Dnes ráno (osmá hodina) opět stejná písnička, zataženo, 15 stupňů, ale zatím neprší. Odchod na koupaliště jsme odložili (opět) na pozdější dobu, doufáme že se snad trochu oteplí.
    Ještě k včerejšímu večeru. Laco mi napravil záda, vypadá to dobře. Po masážích jsme se sebrali a šli brát večerní termální lázeň. Sice drobounce pršelo, vzduch měl 13°. Statečně, s odhodláním v duši, jsme se odebrali do bazénu. Byl to docela zajímavý pohled, nad bazénem se vznášela metrová vrstva páry, občas nebyl vidět ani hlavy koupajících se. Díky poloprázdnému bazénu jsme bez čekání využili masážní trysky a podpořili tak snahu maséra. Postupně se pořádně rozpršelo, tak jsme zalezli do kryté části. Vydrželi jsme do půl deváté, kdy nás začali jemně vyhánět, protože se blížila zavírací.
    Trochu na jiné téma. Hodně si tu stěžují místní, jak se krize projevila do návštěvnosti. Ubylo prý výrazně klientů, méně se nakupuje. Také mám pocit že je tu méně lidí, zda je to ale způsobeno krizí či příšerným počasím nedokážu posoudit.
   10,30 - použiji slova Mistra Kemra - chčije a chčije a chčije! Pevně doufám, že jsem tím nikoho nepohoršil, ale plně to vyjadřuje stav věci a naší pochmurnou náladu. Půda to tady již nezvládá vsakovat, tvoří se pěkné louže, dalo by se říci přímo malé rybníčky. Laco nám včera říkal, že takhle tu nepršelo již několik měsíců. Na internetu jsem se dočetl, že i u nás stále prší, na jihu Čech dokonce vyhlašují na některých říčkách III.stupeň povodňové aktivity.
    12,30 - Už je to otravné, kde se ta voda nahoře bere? Vždyť v podstatě čtyři dny nepřetržitě prší!!! To jsou jistě tisíce hektolitrů vody.
V kontrastu se stavem počasí působí humorně naše zásoba opalovacích přípravků s faktorem 30 obsahujících betakaroten, letních triček a kraťasů, sluneční brýle atd...... Karton piva, který jsem si ze zdravotních důvodů (doplňování tekutin) zakoupi, jsem ještě ani neotevřel. V minulých letech by již dávno neexistoval!
    13,30 - přestává pršet, padlo zásadní rozhodnutí, jdeme na koupaliště!
Update 19,30:  Došlo k zázraku! Během necelé hodiny se obloha protrhala, občas vysvitlo i sluníčko! Teplota okolo čtvrté vystoupala na sloupci digitálního teploměru do závratné výše 21°C. To jsme si libovali a vyhřívali se nejen ve vodě, ale i na sluníčku. V jiných letech jsme při podobných podmínkách nadávali, nyní jsme šťastni. Jak je vše relativní. Na koupališti jsme potkali pár známých z minula. Někteří jsou dlouholetí pravidelní návštěvníci této lokality. Jedni konstatovali, že sem jezdí v tomto období 17 let a takové počasí ještě nezažili. Vydrželi jsme se ráchat v teplé vodě do šesti, odebrali jsme se domů a já zajel nakoupit něco na zítřejší snídaní a pár nezbytností, jako například víno (Merlot - mám moc rád) a podařilo se mi sehnat i onen Tatranský čaj, dokonce i Tatranskou kávu!! Kolegyně (a kolegové) v Praze se mohou těšit, nezhynou. Nyní sedím venku, obloha se stále více jasní, doufejme že to vydrží do zítřka. Došli i na výše zmíněný karton piva a možná opravdu zítra využijeme ty opalovací nesmysly a sluneční brýle.
    Omlouvám se všem, co do této chvíle toto četli. Lehce jsem si to po sobě přečetl. Těch překlepů, hrůza! Ve škole bych dostal "kuli", neboli 5. Snad jsem vše opravil, pokud ne, buďte shovívaví. Děkuji.

středa 24.6.2009

    10,00 - Již nebudu unavovat velectěnou čtenářskou obec nudnými informacemi o stále stejném stavu počasí. Jenom konstatování, obloha v odstínech tmavé šedi a dolů padají provazy vody.
    Zmíním se spíše o pár "novotách" kterých jsem si letos všiml.
   Nejdříve něco, z mého pohledu, humorného. U promenády je Cheopsova pyramida. Jistě mnozí z Vás znají takové ty papírové modely pyramid, do kterých když se něco vloží, má to mít na dotyčný předmět blahodárný vliv. Jakési působení neviditelných sil. No a tady je pyramida na kuřích nožkách, z pozinkovaného plechu a pod ní, v  kouzelném ohnisku, stojí židle. Asi tam má člověk po usednutí načerpat blahodárné kosmické síly.
   Viděl jsem také nabídku rybolovu a jízdy na koních. Směrem na Čičov je rybářská osada, kde si mohou zájemci zarybařit, případně projet na koních (1hodina jízdy za 7€).
    A do třetice, tentokrát z koupaliště. Uprostřed areálu, pod stromy, je nyní postaven nový velký hrad. Je celý ze dřeva, plný různých prolejzaček, skluzavek a dalších lákadel pro děti.
Update 17,00: Jedenáctá rozhodla a ač trochu mrholilo, statečně jsme odešli těch 150m na koupaliště. Žena mi lehce vyčítá, že dělám ostudu a chodím v plavkách a v županu. Přeci se nebudu pořád převlékat. Ve dvě hodiny byl vytvořen teplotní rekord tohoto týdne. Rtuť digitálního teploměru vystoupala v jednu chvíli až k číslu 24. Dokonce jsme se asi tři minuty opalovali! Je zajímavé, jak se mění hodnoty. V minulých letech nás za podobných podmínek (déšť, zima) ani nenapadlo jít se koupat. Dnes jsme si lebedili "že sice stále průběžně mrholí/prší, ale nefouká vítr a je skoro vedro". Stali se z nás i otužilci, v bazénu se zbláznil teploměr termální vody a ukazoval -48°C. Takže jsme vlastně hrdinové.
    Překvapuje mne chování některých rodičů s malými dětmi. Ač je na rehabilitačním bazénu opravdu veliké pozornění, v několika jazycích, že koupání v něm není vhodné pro děti do 12 let, jsou s nimi v bazénu i docela malá mimina. Složení a teplota vody prý není vhodná pro pro vývoj kosterního aparátu. Navíc se domnívám, že takto teplá voda (36 - 37°C) může být pro roční mimino z hlediska termoregulace dosti velká zátěž. To již nehovořím jaksi o hygieně.
    Nyní nás čekají masáže a uvidíme co podnikneme večer.
19,30 - Je po masážích a došlo i na ono přivezené, a zatím skladované, pivko. Předpověď počasí nám nedává příliš velkou naději na zásadní zlepšení. I když nyní je na východě zcela jasno a krásná modrá obloha.
    Ještě se zmíním o zkušenostech jedné čtenářky, která tu v Mederu byla minulý týden. Přijeli sem a zjistili, že ubytování, které měli předběžně telefonicky domluveno, je jaksi stavebně nedodělané. Navíc jejich požadavek byl trochu komplikovanější, měli sebou částečně imobilní osobu. Proto ubytování muselo být v přízemí. Začali shánět ubytování po privátech, avšak setkali se s problémem - v mnoha případech, i přes upozornění na volné apartmány, domácí nebyli doma a  na zvonění nikdo neotvíral. Nakonec, naštěstí, vše dobře dopadlo a ubytování sehnali. Moje zkušenost a doporučení. Hodně ubytovatelů má více domů, případně bydlí jinde. Proto nemusí být přítomni. Bývá však někde napsán telefonní kontakt, doporučuji zavolat. Většinou velice rychle přijedou. A ještě postřeh pro imobilní občany. Někteří ubytovatelé již mají upraveny části kapacit pro tyto potřeby, je dobré se informovat. Například právě náš ubytovatel, p. A. Varga, má na Čičivskej jeden apartmán již částečně pro tyto účely upraven. Nové kapacity jsou již často také stavěny jako bezbariérové. To považuji za velké zlepšení. Bohužel, existenci takto upravených kapacit nijak zvlášť majitelé nezdůrazňují. Tímto také paní Evu zdravím a vyřizuji pozdrav i od maséra Laca.
    Právě přišla žena, která sledovala slovenské zpravodajství. Dunaj prý stoupl o 2,5m, na Děvíně  a v Medveďovu prý hrozí záplavy, v Rakousku je prý také zle. Není divu, vždyť té vody muselo spadnout opravdu hodně.

čtvrtek 25.6.2009

    Před chvílí jsem se podíval na předpověď počasí. Dočetl jsem se, co se děje na Moravě, Rakousku a i tady na Slovensku. Na Moravě 6 mrtvých, oblasti kolem Nového Jičína, Hranice a další zatopené, noční evakuace. Olomoucko a Zlínsko v ohrožení. Ve srovnání s tím jsou naše starosti s počasím směšné. Ani se mi o nich nechce psát.
    Dnes ráno tady občas vykukuje sluníčko, podle předpovědi Slovenského hydrometeorologického ústavu má trochu pršet až kolem šesté večer. No, půjdeme na koupaliště a uvidíme.
Update 21,00: Dnes snad nejpříjemnější den naší dovolené. Přes den bylo sice oblačno, sluníčko ale přeci jenom občas vykouklo. Kolem půl třetí přišla bouřka, od půl páté se však obloha začala čistit a sluníčko od té doby neustále svítí. Dokonce jsem se i trochu opálil, samozřejmě plešku, krk a ramena. Nutno dodat, že jsem nepoužil žádného ochranného krému.
    Po šesté večer mi zvědavost nedala a zajel jsem se do Medveďova podívat na Dunaj. Můj laický odhad (dle značek na břehu a pod.) - hladina o 3m výše. Na zpáteční cestě jsem nakoupil v Lidlu a nyní sedím na terase, se sousedem probíráme "důležité" věci, Majda krmí sebe a psy piškoty. A já občas klepu dnešní události. Mimochodem, již jsem to tu naznačil, bydlíme kousek od koupaliště, v lokalitě nové výstavby různých ubytovacích kapacit. Na koupaliště opravdu cca 150m. Je to tady výborné. Nový jednopatrový domek, pokoje s vlastním příslušenstvím a společnou, dokonale vybavenou, kuchyní pro každé patro. Mohu vřele doporučit - kontakt Albin Varga mob: 00421 908109502, email: 0908109502(zavinac)orangemail.sk. Možno prohlédnout i zde na webu
    Vzhledem k současnému stavu počasí, kdy vzniká jakási naděje na zlepšení, uvažujeme se ženou o prodloužení pobytu do úterý. Domácí nejsou proti, pokoj je volný. Rozhodneme se zítra.

pátek 26.6.2009

    Dnes podávám zprávu z dnešního dění až nyní, ve čtyři hodiny odpoledne. Ráno polo oblačno, přes drobné mraky svítilo sluníčko. Padlo strategické rozhodnutí, na koupaliště vyrazíme hned! Pod dojmem relativně hezkého počasí jsem dokonce vytáhl opalovací mazání a namazal se. Ha ha ha. Dokonce jsme si půjčili i lehátka. Dopoledne, ale i po poledni, bylo relativně hezky. Svítíčko slunilo, pouze občas zalezlo za mraky. Obsluha rehabilitačního bazénu se lehce uťala a voda byla 39 stupňů! V tom se nedalo vydržet. Naštěstí to postupně stáhli na 37. Na oběd jsme zašli do Koliby, žena si dala hejka (pozor, nenechte se zmást cenou, ta je za 100g), byl prý výborný (já ryby nejím). Kolem druhé se zatáhlo, začalo hřmít a pršet. Ve tři hodiny jsme to zabalili a vrátili se na privát. Stále prší a je bouřka, obloha olovo. Nyní jsem prolezl web a zjišťoval předpověď. Naděje na výrazné zlepšení je nulová. Do úterý stále stejná předpověď, polo oblačno, občas déšť a bouřky, teploty okolo 27 stupňů. Takže váháme zda zůstat. Vypadá to, že to zítra přeci jenom zabalíme.
    Děkuji všem čtenářům, kteří mi psali, přáli příjemný pobyt a hlavně zlepšení počasí. Počasí se sice oproti začátku výrazně zlepšilo, ale k ideálu to má opravdu daleko.
   Doléhají k nám i informace o stavu a hlavně následcích povodně na Moravě. Je to hrůza, již dvanáct zahynulých a další pohřešovaní, obrovské lidské a rodinné tragédie. Byli tu i manželé od Zlína, potkáváme se každoročně na koupališti. Již dva dny jsme je neviděli, obáváme se že se urychleně vrátili domů. Pevně doufáme že je nepotkalo nic hrozného.
    Nyní se chystáme na masáž, pokud budu mít náladu, budu potom pokračovat.
19,00: Tak je po masážích, s Lacem jsme se rozloučili a definitivně zítra odjíždíme. Uvažujeme o variantě, pokud bude ráno hezky, že zabalíme, necháme auto tady a půjdeme ještě na koupaliště. Žena se mnou odmítla jít na večeři (nikoliv proto že se zamne stydí, i když....., ale že prý je plná a dá si jen zeleninový salát). Tak jsem si koupil v Bille tortelini a sýrovou omáčku a uvařil si v mikrovlnce sám. Do lednice jsem dal chladit vínko a večer posedíme, asi venku. Nyní se udělalo provokativně  hezky (jak jinak!) a svítí zapadající sluníčko. Je teplo, vzduch je krásně svěží, bouřka ho vyčistila.
    Plíživě začalo balící šílenství. Budu končit, musím také něco pobalit, jinak budu bit.

sobota 27.6.2009

    Tak jsme doma, ale postupně.
   Ráno  mlha. Rozhodnuto, žádné koupaliště, ale domů. Po snídani vše do auta. Je až s překvapením, kolik důležitých krámů sebou vozíme. Z oblečení jsme potřebovali cca 10% (letos se stal snad nejužitečnější částí garderóby župan), o počtu párů bot snad ani nemá cenu psát. Žena měla sebou dokonce i letní šaty! A abych nezůstal pozadu - já zase dva počítače a spoustu jiných, velice důležitých, blbostí.
  Předali jsme pokoj, rozloučili se se sousedovic "psí smečkou" (na rozloučenou jsem jim dnes podstrčil víc piškotů), rozloučili jsme se také s domácími a hlavně přáteli z Přepych a jejich vnoučaty. Po půl desáté jsme nabrali kurz severozápad, t.j. Bratislava - Brno - Praha. Cesta v pohodě, nikde v našem směru žádná bouračka či jiná zácpa. Na Vysočině trochu pršelo. Mimochodem, někteří řidiči jsou opravdu magoři, to co vyvádějí za deště .........bez komentáře, musel bych být sprostý. A to určitě nepatřím mezi řidiče jedoucí po dálnici "bezpečnou" 90 s kloboukem na hlavě.  Po půl třetí jsme byli doma, radostně vítáni naším psem a dokonce i potomstvem.  
    Všem opět děkuji za majlíky, rád jsem si je přečetl. Jedna perlička od čtenáře z Uničova, budu citovat: ....."Souběžně s Vámi, byli v Mederu i naši sousedé přímo přes zeď v paneláku.Už je slyším jak nadávají na počasí.Nebudou vědět,že jsem o té mizérii byl informován i  několikrát za den". I z toho mám radost, že to tady čtete a občas se i pobavíte.
    Ještě přidám pár fotek, snad zítra (pokud nebudu příliš líný).

neděle 28.6.2009

    Přidáno pár fotografií z letošního roku. Není toho moc, žádné velké novinky.

neděle 19.7.2009

    Tak ještě pár drobností.
Zajímavé zkušenosti ze svých pobytů popisuje jeden "rekreant" na svých stránkách, doporučuji přečíst  hardkon.cz

Navíc přidám pár upozornění, hlavně pro řidiče. Na Slovensku totiž platí nová úprava pravidel silničního provozu.
Rychlost v obci - 50km/hod; tolerance alkoholu 0,2 promile; je dovoleno parkování na chodníku, musí však zůstat průchod 1,5m pro pěší; povinné celoroční svícení; zákaz telefonování za jízdy (mimo hands-free);  při nehodě se škodou do 3983 € není nutno volat policii, neplatí při zranění a pod.; cyklisté musí mít helmy, v obci jen děti do 15 let, za snížené viditelnosti jsou povinné reflexní prvky. A na závěr upozornění, na Slovensku VÝRAZNĚ stouply pokuty, až 1300 €.

Pokračování - druhá letošní etapa :-)

pondělí 31.8.2009

    A jedu zase! Žena mi odjela s kamarádkou do Tunisu na Džerbu, tak jsem se rozhodl také vyrazit. V červnu jsme si sluníčka moc neužili, tak to hodlám napravit. V práci nebyl problém vzít si do konce týdne dovolenou a potomci radostí jenom zajásali.  Napsal jsem p. Vargovi, ubytování je možné. Nyní rychle pobalím věci a ráno vyrážím. Předpověď počasí  na www.shmu.sk vypadá super!

úterý 1.9.2009

    16,30 - Tak cesta proběhla v pořádku, trochu jsem si přivstal a po 4,5 hodinách, o půl desáté, jsem byl již v Mederu. Po cestě jsem se zastavil ještě u Laca a objednal obden masáže na 18 hodinu. Ze strany "domácích" standardně vřelé přivítání, ubytování jako v červnu, t.j. na Letnej v novém apartmánovém domě. Po desáté jsem byl již na koupališti. Počasí super, jasná obloha, sluníčko na rozdíl od června pralo. Voda v rehabilitačním bazénu 36, vzduch 29. Lehátko jsem šoupl mezi stromy, přeci jenom jsem se nechtěl spálit hned první den. Základ již sice za léto mám, nejsem žádná bělucha, ale jistota je jistota. Střídal jsem lenošení na lehátku, braní teplé lázně a doplňování tekutin - pivko :-).  Tento rytmus jsem vydržel do čtyř, vrátil se "domů" , osprchoval se a uvařil kafe. Při jeho konzumaci na terase si mne konečně všimli sousedovic pejsci a začali se důrazně dožadovat přízně. Samozřejmě jsem nezapomněl a přivezl si pár psích dobrůtek. Tak jsem je podělil.
    Na večer mám naplánovány masáže, nákup potravin a asi si zajdu někam na večeři. Už tu také zprovoznili připojení na net - LAN. Tak nemusím běhat k plotu a mohu odesílat tyto řádky pěkně v pohodlí z pokoje.
    20,00 - Masáže výborné, mám pozdravovat od maséra Laca všechny jeho klienty :-) . Po masážích jsem zajel nakoupit něco málo potravin (abych si náhodou nezničil postavu a nezhubl) a při té příležitosti jsem neopomenul pořídit i Tatranskou kávu (viz výše), která velice zachutnala mé spolupracovnici. Tímto může být klidná (vím že si to zítra přečte), nezapomenul jsem na ní. Vrátil jsem se domů, převlékl se za slušného a vyrazil na večeři. Zašel jsem do Basa Becsali. Dal jsem si sedláckou kuřecí směs s americkým bramborem, Svatovavřinecké a sodu. Kuřecí směs výýýýborná (se slaninkou, klobáskou a žampiony), americké brambory bohužel smažené, ale nejhorší bylo červené víno - teplé! Byl jsem za barbara, objednal jsem si led a víno takto zchladil. Oni ho snad mají nad sporákem, to byla hrůza.
    Pro neznalé (stejně jako já), dnes mají zde na Slovensku státní svátek - Den ústavy. Výborné zejména pro školáky. Jak jsem byl informován, zítra, na první školní den, přijede do Velkého Mederu sám prezident Gašparovič. Přesný důvod místní netuší, prý si to potom přečtou v novinách. Asi je to jako u nás, potřebuje se zviditelnit.
    Zítra budu pokračovat.


středa 2.9.2009
 
    8,30 - nádherné ráno. Obloha vymetená, nikde ani stopy po mráčku. Na to, že je září a blíží se úplněk je příjemně teplo, odhaduji okolo 17°. Sedím na terase, popíjím kafíčko, což silně provokovalo sousedovic pejsky. Musel jsem dojít pro tyčinku, předat úplatek a řádně podrbat. A je klid. :-))  Tak na 10 se odeberu na koupaliště. Dnes si vezmu i knížku, abych si zpříjemnil "zevling".
    17,30 - příjemný den. Svítíčko slunilo, kolem poledního se teplota přehoupla mírně přes 30, oproti včerejšku podstatně méně lidí na koupališti. Systém stejný jako včera - koupel, lehátko, pivko ...... Mohutně se přestavuje krytý bazén. Budou tam i velké tobogány (s průjezdem ven). Fotky dodám později. Kolem čtvrté se objevil na obloze lehký opar, hodně slabá oblačnost. Snad počasí vydrží! Musím se podívat na stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu jaká je předpověď. V pět hodin jsem si zabalil propriety, vrátil lehátko, doma se osprchoval, namazal pokožku (trochu jsem se přismahl) a nyní popíjím na terase zaslouženou kávičku. Po té hrozné celodenní únavné dřině si ji jistě zasloužím.
    Ráno odjeli sousedi, kteří se mnou sdíleli přízemí. Domácí sice tvrdila, že tu budu v přízemí sám, ale nyní po návratu jsem zjistil, že tu jsou dvě nová auta (dle SPZ středočeši). Takže asi sám nebudu. Nevadí, spíše je to dobře. Domácím se trochu hýbou kšefty a já se tu snad nebudu sám po večerech nudit. :-))
    Za ty dva měsíce tu na zahradě vyrostla tráva, přibyl zahradní gril, domácí do oplotili pozemek, terasu zastřešili a vybavili příjemným dřevěným sezením. Plánuji že gril otestuji, musím ale sehnat dřevěné uhlí. V Bille jsem ho neviděl, budu muset jít pátrat do menších krámků.
    U plotu se objevila sousedovic smečka. Musím se jít vykoupit, jinak nepřestanou štěkat. Jsou to takoví mazlové.
    21,00 - tak kontrola předpovědi počasí. Má se zatáhnout, ale teplo a bez většího deště. Uvidím. Zlepšení až v sobotu.

čtvrtek 3.9.2009

    8,00 - svítí sluníčko, vypadá to dobře. Podle aktuální dnešní předpovědi SHMÚ se má ale odpoledne začít zatahovat a k večeru možná i trochu zaprší.
    16,30 - Předpověď meteorologů nějak nevyšla, model ALADIN pro Velký Meder nějak špatně počítal :-). To žluté na obloze stále pere, 32 ve stínu. Nyní sedím na terase, popíjím Gambáč a dobré kafíčko.
    Dnes jsem byl za hrdinu. Za celý den jsem nevlezl pod stromy do stínu. Nicméně, kolem druhé jsem pro jistotu šáhnul po opalovacím oleji. Je opravdu horko, pocitově větší než včera, i když fouká větřík. Dokonce jsem několikrát proložil koupání v teplého (36°) bazénu také návštěvou chladného (26°) 50m plaveckého bazénu. Seznámil jsem se tu s manželským párem z Frýdku-Místku, takže den proběhl příjemným tlacháním o všem a zároveň o ničem.
    Drobný postřeh - ráno jsem si všiml dvou dam, bílé jak dcery ředitele vápenky. Ležely na otevřeném slunci kousek od bazénu. Kolem poledního začala jejich pokožka měnit barvu výrazně do růžova, nicméně do stínu nevlezly. Ve tři to již byla dvě "ovařená rudá prasátka", stále však na slunci. Když jsem odcházel krátce po čtvrté, stále byly vyvaleny na sluníčku. Nechtěl bych zažít jejich dnešní noc a zítřejší den. Ta bude určitě bujará. Čím někteří lidé myslí ......

pátek 4.9.2009

    8,30 - jsem po snídani, popíjím ranní kávu. Počasí se zhoršilo. V noci trochu sprchlo, je zataženo a lehce se ochladilo. Momentálně opět slabě prší. Podle předpovědi dnes nic moc, obloha se má trochu vyčistit až zítra. Uvažuji co s načatým dnem. Chtělo by to nějaký výlet, možná zajedu do Komárna.
    Ještě k včerejšímu závěru dne. V šest hodin masáže, potom Billa. Koupil jsem dřevěné uhlí, masíčko a klobásky na grilování. Výborně jsem se napapal, ani jsem nebyl schopen vše zkonzumovat. Podělil jsem se i se sousedy. Potom jsme posedělina na terase, popili trochu alkoholických nápojů (ale opravdu jenom lehce) a před půlnocí jsem šel spinkat.
    15,00 - Návrat z výletu. Protože stále mrholilo, rozhodl jsem se pro výlet do Komárna. Pár informací si můžete přečíst také TADY. Během cesty přestalo pršet, dokonce se i sluníčko snažilo prodrat zataženou oblohou ven. Zaparkoval jsem v Hradnej ulici, jsou tam parkovací automaty, 10 centů za hodinu. Zašel jsem se podívat do starého centra na náměstí gen. Klapky, podíval se do kostela sv. Ondreja a dál k přístavu. Přes sklápěcí most jsem došel až k Dunaji. Při návratu jsem zjistil, že stará pevnost je otevřená pro turisty. Zašel jsem tedy k pevnosti a zjistil, že následující prohlídka je až ve 14 hodin a musí nás být alespoň 10. Proto jsem se vrátil na Nádvoří Evropy , které najdete TADY, podívat se, co se změnilo za těch pár let. Pro neznalé, nádvoří uprostřed bloku domů, každý dům je v jiném stylu, charakterizující jednotlivé země, a celé to symbolizuje sjednocení Evropy. Žádné velké změny, stále to asi nefunguje dle myšlenky autorů, zaujala mne však Restaurace Saigon. Pro tento prostor obvzláště "symbolické", takové opravdu EVROPSKÉ. Protože však byl čas nasytit zažívací trakt, sedl jsem si na předzahrádku Saigonu a objednal si smažené kuřecí kousky. Sice asijská kuchyně, ale obsluhovala mne blonďatá servírka. Jídlo výborné, vzhledm k velikosti porce bych však vytknul malé talíře. Porce obrovská, až jídlo přepadávalo přes okraj talíře. Ještě jsem se trochu prošel a vrátil se k pevnosti. V prodejně vstupenek jsem se optal, jak to vypadá s prohlídkou. Byl jsem první zájemce! Protože bylo 13,45 a žádný zájedz v dohledu, další čekání jsem vzdal a vrátil se do Mederu. Mimochodem, přímo před pevností je velké parkoviště zdarma. Na zpáteční cestě, jak jsem se blížil k Mederu, začalo opět pršet. Před chvílí jsem se díval na  předpověď - dnes již žádná sláva, zítra již bez deště a během dopoledne i ustoupení oblačnosti, ale teplota má klesnout pod 20 stupňů i přes den.
    Je devět večer, vrátil jsem se z bazénu. Super večerní koupání. O půl sedmé přestalo na chvilku pršet, oblékl jsem plavky, župan a mazal. Teplota vzduchu 15, voda 37. Lidí minimálně, o půl osmé nás již bylo míň než masážních trysek. Nyní pořádně prší a na obloze jeden blesk následuje druhý. Do rána se to snad vybouří.

sobota 5.9.2009

    Celou noc, až do rána do osmi, pršelo. O půl deváté se na západě objevil malý kousek modré oblohy a o půl desté už svítilo sluníčko. Ale celý den je chladno, devatenáct stupňů a fouká chladný vítr. Ráno jsem se přestěhoval, na tu poslední noc, do "výminku", takového malého jednolůžkového pokoje v prvním patře. Ten se normálně vůbec nepronajímá. Do pokoje, který jsem obýval, dnes přijedou klijenti a já jsem tu jaksi navíc, z ochoty domácích. Dnes také přijede do Mederu sestra se švagrem (nyní o půl čtvrté jsou tprve v Bratislavě - to vyjeli ráno v devět, mají to jak celodenní výlet ;-) ), tak jsem ještě zaběhl k masérovi objednat pro nás masáže na šestou. Po desáté jsem vyrazil do teplé vody. Bylo relativně příjemně, jenom "kotelník", snad ve snaze vykompenzovat chladný vzduch, přitopil, voda 38 - 39. Opravdu horká, v bazénu jsem vydržel vždy tak 15 minut. Po poledni se opět zatáhlo a kolem druhé začalo být nepříjemně, tak jsem to po třetí zabalil a vrátil se domů. Nyní opět kafíčko a vychlazené pivko.
    Ještě váhám, kdy zítra pojedu domů. Uvidím podle počasí. Pokud bude slušně, bude svítit sluníčko, pojedu až odpoledne.

pndělí 7.9.2009

    Tak ještě ke konci dovolené. V sobotu k večeru přijela sestra se švagrem, šli jsme na masáže a potom chvilku poseděli a pokecali u nich v privátu. Po osmé jsem odešel domů a pro změnu poseděl na terase se sousedy. Přijeli naši známí z Přepych tak bylo nutno probrat spoustu "životně důležitých" záležitostí.
    V neděli ráno krásné počasí, proto jsem rychle zabalil a naložil svoje propriety, v děvět předal pokoj a vyrazil na koupaliště. Tam jsme se cachtali v teplé vodě, svítilo sluníčko - no prostě paráda. Před dvanáctou jsem "udělal" poslední lázeň, rozloučil se se všemi a před půl jednou vyrazil směr Praha. Cesta proběhla celkem v pohodě, jenom kolem Brna a potom před Prahou byl hustší provoz. V 16,38 jsem přistál u domova.
    Tím byla ukončena druhá část mé letošní dovolené ve Velkém Mederu. Škoda, bylo to příjemné.

Přidal jsem ještě pár fotografií 


Omlouvám se za překlepy, nějak mi začíná blbnout klávesnice, vynechává písmenka.