r
Dovolená Velký Meder 2011


čtvrtek 7.4.2011

Tak se nám sešel rok s rokem, na konci máme již dvě jedničky. Opět se chystáme na dovču do Velkého Mederu. Po loňské absenci, díky počasí, doufáme v lepší zítřky (sluníčko a teplo). Ubytování potvrzeno v apartmánech Dalbi v Čičovskej 1, od 18.6. - do 25.6.
Sám jsem zvědav, co vše se změnilo. Každopádně stouply letos opět ceny a pozměnil se trochu systém permanentek a vůbec cenová politika. Více na stránkách Termálparku . Do jisté míry je nárůst cen pochopitelný, úpravy v areálu jso obrovské a zaplatit se to musí. A ceny rostou u všeho. Na druhou stranu se obávám, že to hodně potencionálních "dovolenkářů" odradí.
Letos bych chtěl také vyzkoušet koupaliště v Topľníkách . Něco málo je na stránkách obce. Vím, že tam někteří návštěvníci jezdí, je tam prý větší klid. Z Velkého Mederu to není tak daleko, cca 15km.

středa 11.5.2011

Začínají se objevovat příspěvky čtenářů se zkušenostmi z letošního roku. Viz Příspěvky.

pátek 17.6.2011

Zítra odjíždíme :-))  Předpověď počasí vypadá vcelku slušně. Sice má občas pršet, teploty kolísat, ale vcelku to není nejhorší. Domácí floru (pelargonie a další kytky) a faunu (psa) přanecháme na starosti potomkům a ráno hybaj směr Brno - Bratislava - Velký Meder.


sobota 18.6.2011

Cesta proběhla vcelku dobře. Odjezd v osm hodin. Překvapivě na D1 slušný provoz a hodně kamionů. U Velkého Meziříčí  trochu pršelo, jinak bylo polojasno, pro cestu ideální. U Devíti křížů probíhala oprava mostu a na dvacet minut zastavili provoz na dálnici. Rychle jsem to volal na Zelenou vlnu - později hlásili že sundavali lešení. I za Braislavou byl poměrně velký provoz. Do Velkého Mederu na Čičovskou jsme dorazili v 13,35. Následovalo uvítání domácích a zabydlování. Apartmány jsou zrekonstruované, vypadají velice příjemně.
Nyní , v 15,00 začíná svítit sluníčko. Není tu připojení na net, takže update budu provádět občas, dle možností. Žádné on-line zpravodajství.
21,45 - shrnutí dnešního odpoledne a večera. Odpoledne jsem vyrazil na malou procházku, zjistit změny po dvou letech. Vyrostlo tu pár novch baráků, kousek od nás na Polovnícké ulici otevřeli i novou restauraci Corvin (dle vyvěšeného lístku celkem slušná nabídka i ceny). Samozřejmě se změnil i areál bazénu, letní vchod je celý jiný. Místo brány je postavena velká "vstupní odbavovací hala" s pokladnama. Druhý vchod, zimní, je úplně zrušen.
Po masážích u Laca jsme chtěli jít na večeři do Basa Becsali, jenže měli zavřeno (netuším proč). Tak jsme zapadli do vedleší Fantázie a dali si královské halušky - halušky, žampiony, kuřecí maso (upřímně, za tu cenu zase nic moc). Následně jsme navštívili moji sestru, která tu je také a bydlí tradičně v ulici P.O.Hviezdoslava u Földesiových. Ti se se švagrem po cestě stavili ve Velkých Pavlovicích a přivezli vínko. Trochu jsme okoštovali a pokecali (v Praze se zase tak často nevidíme). Zatáhlo se, po obloze se honí černé mraky, občas i kapka vody spadne. Zvedl se vítr a ochladilo se. Uvidíme jak bude zítra, dle předpovědi to má být nejhorší den našeho pobytu.

neděle 19.6.2011

8,00 V noci pršelo, po ránu ještě krápe, je chladno, teploměr ukazuje 15 stupňů. :-((  Desátá rozhodne. Na východě je obloha sice jasnější, západ je však temný, šedo modrý. Žena má sice cukání jít i v tomto počasí na koupaliště, já to ale považuji za blbost.
15.00  Teplota stoupla an 20°, fouká stále nepříjemný vítr. Dopoledne jsme proklábosili se sosedy v zahradním altánku, po lehkém obědě zaujali polohu ležícího střelce, a s knížkou  relaxovali, dokonce i na ozdravný odpolední spánek došlo. Nyní, při kávě, zvažujeme krátkou návštěvu bazénu.
21,00 - tak došlo na odpolední koupání. Sice byla zima, foukal studený vítr, ale po bouřce okolo páté vysvitlo sluníčko, obloha se vyjasnila - prostě azuro. Před sedmou jseme to zabalili, došli domů a strávili večer v zahradním altánu.

pondělí 20.6.2011

Ráno byla modrá obloha, občas malý mráček. Sice chladno, okolo 16°, ale vypadalo to nadějně. Nyní, v jednu hodinu, sedím u bazénu a ťukám dnešní poznatky. Teplota stoupla na 22°, po obloze se přežene občas mráček ale stále fouká. Je však příjemně. Poobědvali jsme langoše, i nějaké to pivko bylo prolito hrdlem.
Nevydržel jsem a vyzkoušel "nové" tobogány. Video ke stažení ZDE, i moje nožky jsou vidět :-)) . 
Ve vstupní hale do areálu funguje připojení k internetu. Je sice zaheslované, ale heslo je zdarma k dispozici v informacích.
20,00 -  Odpoledne se výrazně oteplilo, občas sluníčko zastínil mráček, ale jinak super. Lehce jsme se přismahli, díky opálení které jsme již měli to není nic vážného. V šest večer klasické absolvování masáží, následovala lehká večeře a nyní v altánku koštujeme vínko.  Večer je výrazně teplejší než včera.


úterý 21.6.2011

Dnešní ráno bylo opět výrazně teplejší. Krátce po deváté jsme již  proházeli vchodem koupaliště. Zaujali jsme stinné místo pod tůjemi, přeci jenom dnes dáme okožce trochu odpočinek. Dopoledne proběhl v klasickém relaxačním rytmu - bazén, lehátko, pivo, lehátko, bazén ....... dokonce se mi podařilo přemluvit švagra a šli jsme se několoikrát "sklouznout" na tobogány. Zavzpomínal jsem při té příležitosti na známé z Přepych (přijedou prý příští týden), hlavně na jejich malou vnučku Majdu a její zkrácený název tobogánu - BOGÁN :-) . Žena projevila zájem poobědvat hejka, proto jsme zašli do Koliby. Porce veliká, prý i chutné. Nemohu posoudit, já ryby nepapám. Sluníčko dnes příjemně svítí, teplota se pohybuje okolo 30, občas se na obloze objeví mráček.
Letos mi připadá čistota v areálu a bazénech výrazně lepší než před dvěma lety. Teplý rehabilitační bazén je naprosto čistý, po nečistotách na stěně ani stopy. Zmíním se také o novém systému "odbavení" vstupu do areálu bazénu. Vše probíhá pouze v hale hlavního vchodu, kde je několik pokladen. Vstupné je rozděleno na několik kategorií a je jiné ve všední den a o víkendu. Ubytovaní hosté by měli od ubytovatele dostat černý pásek s čipem a slevovou kartičku na každý den pobytu. Pak má host nárok na slevy vstupného a zároveň i možnost jednoho přerušení během dne (odejít z areálu a zase se vrátit, třeba večer na večerní koupání). Čip od ubytovatele zaregistrují u pokladny do jejich systému a vše funguje bez problémů. Zároveň čip funguje jako "klíček" k šatnovým skříňkám. Zapůjčení venkovních lehátek je nutné také zaplatit u pokladen (2€ poplatek a 2€ vratná záloha) a na základě obdržených kartiček teprve následně lehátka vyzvednout venku u bazénu (vydává plavčice, občas je ji nutno shánět, není u lehátek trvale). Vnitřní lehátka jsou zdarma.
18,00 - po čtvrté se začalo zatahovat, přihnal se takový ošklivý mrak, vypadalo to i na bouřku. Tak jsme to zabalili a před pátou táhli směr domů. Skočil jsem do Billy na malý nákup a při té příležitosti zjistil, že Tatranský čaj stále mají. Takže mohu touto cestou ujistit kolektiv spolupracovníků - nebojte se, přivezu!
Večer se chystáme navštívít výše zmíněnou restauraci Corvin. Podám potom info.

středa 22.6.2011

Ráno v osm modrá obloha, teplota 22° a rychle stoupala. O půl desáté, kdy jsme dorazili na koupaliště, se již přibližovala magické 30 a obloha stále vymetená. Raději jsme opět zalezlí s lehátkama pod tůje. Pouze občas vystrčíme čumák. Hlavně dbáme na pitný režim (Zlatý Bažant)......
Samozřejmě jsem se šel opět svéz na tobogán. Zajímavý postřeh. Tato atrakce přitahuje nejen omladinu, ale i seniory. Přede mnou se po točitých schodeh drápali nahoru tři dámy velice zralého věku. Jedna mne obvzlášť zaujala - dole odložila dvě francouzské hole a hurá nahoru :-). Měla co dělat, aby to vyšplhala, nicméně do roury zaplula jak mladice.
Ještě ke včerejší večeři v restauraci Corvin. Velice příjemné moderní prostředí, obsluha vlídná a pozorná, papání dobré a za celkem přijatelnou cenu. Restaurace má klimatizaci, což za včerejšího teplého večera bylo příjemné. Také tu je, v části kterou nazývají kavárna, wifi připojení. Restaurace je nekuřácká.
13,55 - teplota vzduchu a vody se vyrovnala na 36°. UV index překročil 10, měřič ukazuje 10,2.
19,15 - teploměr stále ukazuuje 30° ve stínu, obloha modrá a bez mráčku. Jsme po masážích a unavení z vedra. Rozhodli jsme se večer trávit v odpočinkovém režimu, doma. Sedím v altánu, popíjím vinný střiček a nadávám na vedro. Sestra se švagrem vyrazili v podvečer do Kľúčovce (viz. rok 2009) na nákupy, nyní se zastavili - nakoupili výhodně několik hadříků. :-))

čtvrtek 23.6.2011

Ráno, po osmé, zataženo, teplota 20°, počasí nevypadalo nic moc. Statečně jsme však o půl desáté vyrazili brát lázeň. V jedenáct se obloha vyčistila a začalo sluneční peklo. UV index se ve dvanáct vyšplhal na 11,8 (hodnota středomoří). I když se nyní v před třetí hodinou teplota pohybuje jenom na 34, je pocitově větší horko než včera. Raději jsme se nyní zašli osvěžit do rekreačního bazénu, pouhých 34 stupňů teplého "-). Zatím nám počasí opravdu přeje, plešku musím natírat opalovacím mlékem s indexem 40, jinak bych ji měl spálenou až na mozek. Když jsme šli domů z bazénu, nevydržel jsem a ve stáncích před vchodem zakoupil tričko s nápisem Mám visoké YQ.
O osmé večer se na západě objevila stěna černých mračen (odhaduji výšku minimálně na tři kilimetry), opustili jsme sestru v P.O.Hviezdoslava a vydali se na zrychlený přesun domů. Stihli jsme to na poslední chvíli. Začala mela, vítr, centimetrové kroupy - no prostě čina. Vypadla elektrika, kolem projížděli houkající hasiči i policie. Asi to v okolí to zanechalo následky. Čerti se ženili asi půl hodny, pak to vypadalo nadějně. Po chvíli se bouřka a déšť vrátila a nyní, o půl jedenátcé sále prší, zmírnil se vítr. Elektrika stále nejde a tak, kapesní svítilny nemaje, nezbývá než jít spát.

pátek 24.6.2011

Poslední den. Po ránu bylo hezky jasno, teplota však opět poklesla na 17 stupňů. Ihned mi byl (jako každé ráno) sousedy z Třebíče vnucen malý zdravotní panák pálenky. Po deváté jsme vyrazili na koupaliště a viděli následky včerejší večerní činy. Polámané stromy, potrhané vedení na sloupech, jeden rozestavěný penzion bez střechy..... Prý i slkepy to někde zatopilo. Koupaliště mělo po ránu omezený provoz, odklízeli popadané větve a stromy. Na "obnově" prý makali od čtyř ráno. Klobouk dolů, bazény byly vyčištěny, pouze  "u hříbků" bylo vidět ještě ve vodě trochu listí a větviček. Obloha se mírně zatáhla. Nyní, v poledne, je polojasno, teplota okolo 24º.
17,30 - odpoledne se ochladilo. V rehabilitačním bazénu nebylo k hnutí, bylo to na stojáka. Po třetí jsme to zabalili a šli domů. Já jem zašel splnit společenskou povinnost a krátce navštívil Lelovicsovi (viz příspěvky čtenářů), kam jsme byli pozvání. Na zpáteční cestě jsem v Bille zakoupil Tatranský čaj pro kolegy do práce. Na šestou máme zamluvené poslední masáže, po nich posedíme se sousedy. Včera přijela do volných apartmánů parta mladých poláků, tak tu začíná být trochu hlučno.

sobota 25.6.2011

Tak jsme doma. Cesta bez problémů, za Brnem nás potkalo jen pár drobných přeháněk, jinak provoz na D1 bez problémů. Doma také žádné škody, nepočítám-li zaschlé květinky v některých truhlících. Pes nás bouřlivě vítal, neustále se dožadoval pozornosti.
Ještě ke čtvrteční smršti. Místní něco podobného nepamatují. V okolí prý několik poničených domů a střech, poničilo to prý i benzínovou pumpu tady v Mederu (neviděl jsem, proto ono "prý"). Zasvěcenšjší tvrdí, že to byla húlava.
Jinak se případným čtenářům omlouvám. Ač jsem měl velké poznávací plány (koupaliště v Topolnikách, vodní mlýn v Kolárovu ....), nějak to nevyšlo. Snad příště.
Trochu jsem ještě  doplnil text o další vzpomínky, které jsem v "on-line reportáži" vynechal. V týdnu vyberu a zpracuji pár fotek a přidám do fotoalba.
Přišel mi mail od spřátelené duše z Olomóca. Také se na poslední chvíli rozhodli vyrazit. Možno sledovat na hardkon.cz .

P.S. Laskavé čtenáře žádám o shovívavost za případné překlepy, nedoklepy či gramatické chyby.

24.7.2011
Tak jsem se konečně dokopal a přidal jsem pár fotografií. Všem se omlouvám za to zpoždění.