Dovolená Velký Meder 2014

úterý  3.6.2014

    Končí jaro, pomalu začíná léto. Po zkušenostech z minulých let, kdy nám počasí příliš nepřálo, necháváme rozhodnutí o letošním termínu odjezdu do Velkého Mederu na poslední chvíli. Záleží na předpovědi počasí počasí. Předpokládáme předposlední či poslední týden v červnu. Ani jsme raději neobjednávali ubytování, nechcme blokovat pokoj a potom nepřijet.
    Takže čekáme na vývoj počasí na jižním Slovensku ........

neděle  22.6.2014
   
    Hlásím se z Velkého Mederu. Po důkladném rozboru předpovědí počasí pro Velký Meder na různých serverech, včetně Slovenského hydrometeorologického ústavu padlo ve čtvrtek zásadní rozhodnutí - o víkendu jedem! Z časových důvodů byl však odjez posunut na dnešek, tj. až na neděli. Takže rychlá rezervace ubytování v DALBI (jako každý rok) a objednání masáží. Včera pobalení nejdůležitějších věcí a dnes časně ráno (krátce po šesté) start za teplou vodou.
Nebudu unavovat informacemi o průběhu cesty, ale díky časnému odjezdu jsme i kritické úseky uzavírek na silnici smrti (D1) projeli velice svižně, takže i se zastávkou v Brně jsme dojeli do Mederu těsně po jedenácté. Po cestě sice žena hudrovala, když jsem hlásil za Brnem venkovní teplotu 17, že to chce o 10 stupňů více, svítilo však sluníčko takže naděje byla.
    Rychlé ubytování a hurá na koupaliště do teplé vody. Protože teplota odpoledne vyšplhala k 29, dodržovali jsme řádně pitný režim (Bažant, Kozel, Gambrinus), zasytili jsme se langošem a průběžně se "cachtali" v teplém bazénu (38 stupňů). Ten se má zítra kompletně čistit. Už je nejvyšší čas, bazén to opravdu nutně potřebuje. Tolik řas a nečistot jsem tu ještě nezažil. Ani jsem neprošel areál, takže nemohu podat informace o novotách. Snad jen jedna velice pozitivní věc - kompletně přestavěné WC a sprchy v polokrytém bazénu (kudy se vchází k bazénům ze šaten), WC jsou samostatné a sprchami se prochází. Zvětšil se i samotný prostor.Vypadá to velice dobře a hlavně funkčně!

pondělí  23.6.2014
       Ráno v 8,30 20º  ve stínu, jasná obloha. Paráda!! Nedočkavě jsme vyrazili na koupaliště, takže před devátou jsme již stáli ve frontě u vstupu :-) . V polokrytém bazénu se již pilně pracovalo na čištění, takže vedle u tújí bylo skoro prázdno. Zaujali jsme "bojové pozice" a já zvědavě sledoval průběh sanitace bazénu. Brali to opravdu důkladně, dezinfekce, vymytí, znova čištění jak ručně, tak i tlakovou vodou, zase nějaký postřik a opět tlaková voda. Souběžně s tím probíhala i údržba okolí, natírání dřevěných prvků a pod., takže odpoledne byl bazén skoro jak nový. Ve čtyři hodiny začali napouštět těch 550um³. Zítra se můžeme těšit na čistou vodu.
    Snad jedna malá organizační záležitost - informovanost návštěvníků! Ta byla, dle mého názoru, zcela podceněna. Pár obecně formulovaných informačních cedulí u pokladen o uzavření a sanitaci bazénu. Jinak nic! Vzhledem k uzavření celého prostoru kolem polokrytého bazénu bylo hodně návštěvníků zmateno a nechápali kudy se mohou dostat do krytého bazénu. Těch dotazů, kolik musel personál zodpovědět ......... Přitom by stačila na přístupové cestě, kudy chodí většina lidí, tj. u sloupu s kamerou, jedna A3 vytištěná z počítače s informací o délce uzavření bazénu a o náhradní přístupové cestě do krytého bazénu přes šatny. Stejně tak i v šatnách několik cedulí se šipkou naznačující cestu ke krytému bazénu. Ne každý návštěvník je podrobně obeznámen s možnostmi průchodu přes šatny.
    Počasí se jinak opravdu vydařilo,odpoledne 30º, jasná obloha. I nyní, po sedmé hodině, je stále 27º. Uvidíme jak bude zítra, předpověď není vábivá, má se ochladit a i zapršet.
    Ještě drobná zmínka o masérovi Lacovi Podobkovi - samozřejmě jsme dnes večer byli na masážích, nic moc se nezměnilo, jenom nový masážní stůl.

úterý  24.6.2014
    Dnešní den tak ideální nebyl. V noci trochu sprchlo, ráno zataženo, i když relativně teplo. Sluníčko se schovalo za mraky na celý den a teplota oscilovala kolem 23º, což není zrovna mnoho, zvláště když člověk vyleze z horké vody. Jinak bazén vyčištěn, nádherná čistá voda, po řasách ani památky. Ty řasy tady dělají trochu starosti a problémy, bazény nemají uzavřenou cirkulaci ale jsou částečně "průtočné", takže veškerá chemie nezabírá - prostě po nějaké době odteče. Ono to není zdravotně závadné, pouze to občas nepůsobí dobře.
    Díky teplotě vzduchu a mírnému větru to dnes bez županu nešlo. Ani na to pivko nebyla chuť! Až nyní, večer, se obloha začíná protrhávat a objevuje se zapadající slunce. Na koupališti jsme vydrželi do čtyř, zabalili to a vydali se do Klúčovce na nákupy do "hadrárny" Eden. Kupodivu si žena nic nekoupila, tak jsem to musel zachránit já a koupil jsem  si dvoje "botky" - crossky na zahradu a jedny plátěnky. Celkem 7€. Při cestě zpět jsme ještě zajeli do Tesca nakoupit pár potravin a i trochu toho vína. na vinný stříček
    Ještě jsem se nezmínil o další připravované novotě. Za Talianským bazénom se kompletně předělávají, respektive staví, nové tobogány. Bude jich 7! Opravdu veliké, točité roury, skluzavky a podobně. Již finišují s pracemi, snad se podaří je druhý týden v červenci otevřít.



středa  25.6.2014
    Ráno předpověď dávala naději na lepší počasí a tak jsme udělali zásadní rozhodnutí - pojedeme do Topolníků, kde je také termální koupaliště. Chystám se tam již několik let na zvědy. Je to cca 14km na sever od Velkého Mederu. Jená se o malé koupaliště se čtyřmi bazény (dva dětské, sedací teplý a italský 25m na plavání. Vstupné lidové (3,5€ pro dospělého), lehátka zdarma (cca 20ks, kdo dřív příjde ten si lehne). Při vstupu nás opáskovali a jak jsem pochopil, z koupaliště mohu odcházet a vracet se, jak je mi libo. Voda je trochu "smradlavější", je cítit již při vchodu do areálu. Ale není to nic hrozného. V sedacím bazénu o průměru cca 10m je voda (teplota 36º - 40º, dle toho jak ručně změří teplotu a otevřou kohout s teplou vodou) trochu kalná, šedivozelená, jak vytéká z vrtu. Dva dětské bazénky, jedno vyloženě brouzdaliště. Součástí areálu je občerstvení (pivo Bakalář - Rkovník, 1,2€), převlékací kabiny, WC a za mírný poplatek funguje připojení k WiFi. V areálu je i 13 velice jednoduchých "chatek" na ubytování (prý 5€ za chatku a noc). Hned vedle koupaliště je veliký atocamp i pro bydlíky (caravany).
    Drobný postřeh, tentokrát jazykový. V brouzališti si hrálo asi šet opravdu malých dětí (cca od 3 do 7 let), slyšel jsem češtinu, slovenštinu i maďarštinu. O něčen se dohadovali a nějak si nerozuměli. Najednou přešli do angličtiny a nedorozumění bylo vyřešeno. Je to k zamyšlení, kam to spějeme. Samozřejmě, je dobré, až obdivuhodné, že již takto malé děti umí anglicky. Smutné ale je, že si nerozumí navzájem česky/slovensky.
    Počasí vyšlo, bylo teplo a i sluníčko na nás svítilo. Návštěvníků málo, kolem poledne jsem napočítal 31 kousků (včetně nás). Pouze občas nějaký ten mráček. Tak jsme v poklidu vydrželi do čtyř a vydali se zpět do Velkého Mederu, cestou nakoupili v Bille, osprchovali (protože jsme mírně zapáchali z vody), dali kafe a na šestou šli na masáže. Hned při vstupu k masérovi jsem dostal "lehceza uši" :-) , že jsem výše napsal o novém masérském stole, ale ani slůvkem jsem se nezmínil o nové květinové výzdobě a hlavně o nové klimatizaci. Tímto to napravuji, jinak by mne Laco v pátek při masáži určitě zmasakroval :-(.
    Nyní, v osm hodin večer, se začíná trochu ochlazovat (vzal jsem si i mikinu) a na obloze jsou místy ažšedivé mraky. Podle předpovědi SHMÚ pro VM by mohlo v noci sprchnout. Ráno by však mělo být zase hezky.

čtvrtek  26.6.2014
    Předposlední den. Ráno po sedmé jasná obloha, po osmé se však zatáhlo, foukal studený vítr a byla zima, slabých16º. Koupaliště jsme vzdali, chvíli se poflakovali a v deset se oblékli do bund a vyrazili na procházku po Mederu. Došli jsme až na kraj města směrem na Bratislavu a žena navštívila Anglický sekáč (nic nekoupila) . Cestou zpět jsme zabrousili do horního patra COOPu (všehohuť) se stejným výsledkem jako v sekáči. Po jedenácté se začala obloha protrhávat, tak jsme lehce pojedli a ve dvanáct vyrazili na koupaliště. Vzali jsme to "úsporně", jen na čtyři hodinky a s jedním lehátkem. Odpoledne se počasí umoudřilo, obloha se protrhala a ustal vítr. Teplota vyšplhala k závratné číslici 24. S jedním langošem a dvěma pivky (na osobu) jsme to dotáhli do čtvrté.
    Zkontroloval jsem stavbu nových tobogánů. Za ty čtyři dny s tím hnuli, pokládají zámkovou dlažbu a dokončují samotnou konstrukci. Vypadá to, že to opravdu příští týden zprovozní. Zvláště některé části/ trasz mne zaujaly. Sklouznete se například tobogánem a ten vás vyhodí na plastovou stěnu, vymrští do výšky a po skluzavce sklouznete do cíle. V jiném zase projedte, respektive prorotujete, jakýmsi trychtýřem. Pokud tyto atrakce nějak neomezí, dokáži si živě představit ty starší, méně pohyblivé, hosty jak to zkouší a následně je budou muset vytahovat, či si způsobí úraz.

    Po šesté jsem zašel vedle do "uzenářství", jestli se nepletu Čičovská 11, pro vynikající domácí klobásky. Ty si odvezeme, jako minule, domů coby vzpomínku na Meder. Nyní, večer před osmou, je obloha skoro vymetená a poměrně teplo. Snad to vydrží i na zítřek.

pátek  27.6.2014
    Dnes jsm se troch opozdil, byl nabitý večer. Začnu ránem. Sice ráno bylo chladno, ale absolutně jasná obloha a teplota rychle stoupala. Po deváté jsme vyrazili na poslední koupací den, zapůjčil jsem lehátka a začak klasický rekreační den - zevling na lehátku, koupání, papání, bumbání. Počasí super, skoro jasná obloha, teplota odpoledne došplhala k 30º. V pět jsme začali balit, já šel vrátit lehátka a nastal problém. Tento jednoduchý úkon jsem, debil, nezvládl. Dotáhl jsem lehátka na půjčovací místo, společně s fešnou obsluhou uložili a já požadoval vrácení zálohy, tj. 4€. A nastal problém - neměl jsem kartičky na vrácení zálohy. Začalo hledání: v peněžence nejsou, šel jsem do šatny - ve skříňce nic. Vrátil jsem se a prohledal tašku, nic. Žena se začala uculovat a prohlašovala něco o skleróze, neschopnosti samostatného života a podobně. Ne že by to byl velký problém, v životě jsem jsem přišel o víc než 4€, ale přece to nevzdám. Šel jsem znovu prohledat skříňku a ejhle, NĚKDO ty žluté kartičky strčil do kapsy MÝCH šortek, i s ranními vrácenými 2€ (platil jsem 10) a účtenkou za půjčovné! Zajímalo by mne, kdo to byl!!!! To bylo veselo, když jsem se vítězoslavně vrátil. I mladá paní v půjčovně se usmívala a v jejich očích bylo vidět co si myslí.
    Zajel jsem do Tesca koupit Tatranský čaj a v šest rychle na masáže.Opět jsem byl Lacem decentně upozorněn, že jsem nevšímavý ignorat a vůbec jsem si nevšiml nových reklanmích polepů na salónu. :-) Ach jo...... Na večeři jsme si zašli do Mini Pressa na Dunajskej, já dal vynikající halušky, žena masíčko v bramboráku. Moc nám to chutnalo.
    Nyní, v devět, je vlahý večer, popíjím v altánu kafíčko a píši tyto své bláboly. Zítra odjezd směr Praha. To bude cesta, ta rozkopaná D1 a do toho začátek prázdnin!!!!

sobota  28.6.2014
    Je sobota večer, do Prahy jsme dorazili po poledni. Cesta kupodivu proběhla hladce, žádné kolony v našem směru. Obráceně, u Brna - hrůza. Nyní sedím u PC a snažim se nějak uspořádat těch páf fotografií z letošní dovolené.
Update: Tak jsem  přihodil pár fotografií - viz v menu vlevo

neděle  29.6.2014
     Do fotogalerie jsem přidal pár panoramatických fotek z koupaliště.